Danes ni pri vzgoji nič prepuščeno naključju. Starši se že pred porodom, ali kmalu po, odločijo katero vejo vzgoje bodo izbrali. Permisivno, sočutno, Montessori… Pretehtajo katera jim bo ustrezala in se držijo njenih pravil. Pri trmi, agresivnih izpadih, popoldanskih tečajih in uravnoteženem jedilniku. Vse je skrbno vnaprej premišljeno. Vsak korak, vsak ”otroški igralni zmenek”, vsaka minuta v tednu je polno zapolnjena.

Starši vemo za sleheren vnos hrane v majhne želodčke naših otrok in se močno razjezimo, če kdo, vse od družinskih članov do bežnih znancev, ne upošteva naše eko bio brezlaktozne diete.

Starši z budnim očesom spremljamo vsako novo zmožnost otroka. Ob uspehu glasno ploskamo. Če kaj ne gre, otroka vpišemo v še kakšen tečaj ali pa se mami (ali očka – odvisno od problema) doma še malo več ukvarja posebej s tem.

Starši odločamo kaj bo otrok oblekel in kaj bo obul. Od glave do pete. Tipi topi. Za v vrtec nekaj, za na igrišče nekaj, za v muzej in gledališče nekaj drugega.

Starši skrbimo za otrokovo varnost. Odločamo se h kateremu zdravniku bo hodil, kateri avtosedež bo imel, kdaj bo vzel zdravila, če bomo raje poskusili z alternativno medicino. Odločimo se celo ali bo naš otrok cepljen ali ne.

Starši stojimo na igrišču ob otroku ali pa vsaj zelo blizu. S kotičkom očesa skrbimo, da ne bi otrok splezal previsoko ali zabredel v blatno lužo na robu igrišča.

Starši v vrtcu zaslišimo vzgojiteljice kolikokrat je naš otrok šel na veliko potrebo, kakšen kakec je to bil, zakaj ima na majici mini rumen madež, ali je imel na ušesih trak, ko so šli na igrišče, ali Mojca iz skupine še smrka, ali se je danes približala našemu otroku ali njegovim igračam in koliko koščkov mesa je otrok pojedel za kosilo.

Starši beremo primerne pravljice in dovolimo samo Pujso Pepo na televiziji. Triletnike že malo učimo pisati in malo že znajo angleško. Za inštrument je še malo prezgodaj. Lego kocke so ok. Duplo, ne tiste manjše.

Starši imamo pod nadzorom vse. Otrok si ničesar ne izbira sam. Logično. Skrbimo za najboljše možno otroštvo svojega otroka, ki ga imamo najraje na celem svetu. ”Vtikamo” se v čisto vse. Razen v nekaj. Nekaj, kar po pomembnosti prekaša vse drugo. Nekaj, kar bo našega otroka res naredilo velikega odraslega. Velikega iz vseh vidikov.

”V to se pa res ne mislim vtikat. Saj so še otroci.”, ”Jaz mojemu kar pustim. Naj se postavi zase. Mene ne bo vedno zraven, da bi ga branila.” in moj najljubši stavek: ”Če noče deliti svojih igračk, mu jih pač ni treba.”.

Odrasli smo tukaj za to, da skrbimo za varnost, zdravje in srečo svojih otrok. Res je. To je najprej. Takoj, res takoj in tik za tem pa za to, da poskrbimo za varnost in zdravje in srečo vseh ostalih otrok. Ker smo ljudje. Ker živimo v skupnostih. Ker nas to osrečuje. Ker nam to daje varnost. Ker smo skupaj močnejši.

In seveda, dragi starši, se MORATE vtakniti v situacije, ko vaš otrok ne kaže niti trohice empatije. MORATE ukrepati, če je vaš otrok zloben do drugih otrok (pa ne, ker bi bil slab po srcu, ampak, ker je pač otrok. In ravno zato!). MORATE nekaj narediti, ko vidite, da se komu godi krivica, kaj šele izločitev. MORATE odreagirati, če vaš otrok noče deliti svojih igrač ali bonbonov. MORATE kaj reči, ko opazite diskriminacijo. MORATE naučiti svojega otroka, kako mora biti prijazen, sočuten. Kako MORA dati priložnost vsakemu otroku in kako mora pomagati nekomu, ki je v stiski. In kako se mu MORA smiliti nekdo, ki je sam. To je edina stvar, poleg varnosti in zdravja, v katero se MORATE vtakniti!

Da bo vaš otrok, poleg tega, da bo popoln na vseh drugih področjih, tudi izjemen človek. Da bo lahko našel pravo ljubezen, da bo lahko imel prave prijatelje in da bo srečen. Res srečen.

 

 

 

7 thoughts on “Edina stvar v katero se starši nočejo ”vtikati”, pa bi se zelo morali!”

  1. Se strinjam z vsem…razen s tistim, da mora deliti stvari. Ne, LAHKO jih deli In ne MORA. Zakaj bi jih MORAL deliti? Med tema dvema besedama je ogromna razlika. Moja hci jo pozna. Deli, ko to zeli in ne deli, ko tega ne zeli. To ne pomeni, da nikoli ne deli. Pomeni samo, da ima moc odlocitve glede SVOJIH lastnih stvari. Kot jih imam jaz glede SVOJIH. In ima odgovornost odlocitve. Je pa nekaj res – otroci MORAJO deliti stvari, ki so od vseh (igrala na otroskem igriscu, igrace v vrtcu…) Pomembno je, da poznajo razlike med besedo MORATI in MOČI ter razliko med njihovo lastnino in skupno lastnino.

  2. “katero vejo vzgoje bodo izbrali: Permisivno, sočutno, Montessori…- kaj pa vzgoja zdrave pameti? Starši skrbimo za otrokovo varnost: za to smo morali poskrbeti sami, našim staršem se je fučkalo za to – če se ti je kaj zgodilo, si jih dobil okrog uh. “Starši imamo pod nadzorom vse. Otrok si ničesar ne izbira sam” – naši starši so se brigali za preživetje sebe in družine – in posledično, smo se morali otroci temu podrejati, ali pa smo jih dobili, če smo kršili postavljena pravila (ki so bila zelo jasna!). Vendar smo imeli ogromno lastne izbire, dokler ni prišla v konflikt s starševkimi cilji.

  3. Zal ste se večje bistvo izpustili…. Starsi se morajo vtikat v igro z otrokom, morajo se jim posvetit, šele ko bojo sodelovali z otrokom pri opravilih igri itd bodo otroka spoznali in izvedeli cesa se morajo vsi skupaj naucit, vozit otroke na vse mozne krozke je izmikanje otroku in starsevskim obveznostim, zalostno. A jih je res treba zabarikadarat takoj ko shodijo, kje je tu mamona ljubezen ki jo vsi obesate na veliki zvon, cutit je pa ni….

    1. Pozdravljena Renata, jaz pa mislim, da se mora otrok igrati sam. Pri opravilih se ga pa seveda vključi. Glede krožkov imam tudi svoje mnenje in kdor misli, da se s tem izogibaš starševskim obveznostim, ni nikoli vozil otrok na krožke 🙂 Zadnjega stavka pa sploj ne razumem. Če je pa kaj čutiti pri mamicah, je pa to njihova ljubezen do otrok! Lp, Anja

  4. Ce starsi res izberejo in zivojo montessori nacin, potem o tem ni debate! Spostuj vse okrog sebe, vkljucno s seboj… in ni potrebe po 1000 pravilih.

  5. Mojedva hodita ebkrat tedensko na gibalne urice. Dovolj je. In mislim da z otrok se ni potrebno cel cas igrat, ampak treba pa se je vseeno. I res ne predstavlam da bi jima rekla pri npr clovek ne jezi se sama se dajta ali pa pri enki, ce pa je bolj zabavno da nas jr vec. Seveda se mora znati sam za motiti ampak ne pa vedno. Od kje pa potem otroku ljubezen… Od bozanja tri minute zvecer, od pravljice, ja sej jo dobi ma ne dovolj.. Enostavno so stvari ki jih moramo skupaj pocet. Zadnji stavek ki ga baje niste razumela: vsi na veliko objavljajo kako in kaj je treba z otroci delat in pocet, ko pa pogledam okolo sebr vidim pa en kup mam in ocetov poleg otrok in vsak ima svojo tablico ali pa telefon, tu ni ljubezni. Tu je le zamotit se. Ali se huje starsi na telrfonu otrok pa zapostavljen na polno. Delam z ljudmi in vidim kaj se dogaja 😉 žal. Ps. Oba otroka mam doma, ker nismo dobili vrtca 6in 3 leta stara, mam s.p pa mi na kraj pameti ne pade da se v casu ko sem doma nebi njima posvetila… Ja sem utrujena ampak saj sem se zavratno odlocila da jih bom imela, sedaj morem za njiju skrbeti. In me je sram ko vidim zaposlene mame ali ocete pa so otrok siti se preden pridejo od vrtca do avta pa so bili komaj 5 minut skupaj…. Zal. Ampak tako je. Niso vsi taki, jih je pa ogromno….

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PRILJUBLJENE OBJAVE