Družinski vikend na gradu Podsreda: Kraljevski užitki na Kozjanskem

Za tokratni družinski vikend oddih smo izbrali Družinsko doživetje z nočitvijo na gradu Podsreda. Pričakovali smo veliko, dobili pa še veliko več.

Verjamemo, da je Slovenija čudovita dežela, ki skriva kup bogastev in z družino jo zelo radi raziskujemo. Tokrat smo se odpravili na grad Podsreda, kjer smo poleg raziskovanja Kozjanskega doživeli še neverjetno grajsko pustolovščino. Priporočamo za družine otrok vseh starosti, od malčkov do najstnikov.

Prvi dan: V gradu Podsreda

Prihod na grad Podsreda je bil že sam po sebi izjemno vznemirljiv. Takoj, ko smo stopili iz avtomobila, smo bili priča prekrasnemu razgledu in vabilu v zgodovinsko doživetje. Ko smo se nastanili v našem apartmaju, ki se nahaja kar na gradu, smo bili pozdravljeni z domačim jabolčnim sokom, kar je bila prava kraljevska dobrodošlica. V trenutku smo se počutili kot dvorjani srednjeveškega dvora.

Najprej smo se odpravili v trgovino na gradu, kjer smo Ianu kupili meč, vsi skupaj pa smo si nadeli pa krone in postali smo dvorjani ter vitezi lastnega grajskega kraljestva. Zabava se je komaj začela!

Na raziskovanje gradu smo se podali s pomočjo Lova na zaklad. Ta interaktivna igra nam je omogočila, da smo bolje spoznali skrivnostne kotičke gradu in se obenem zabavali. Otroka sta bila navdušena, ko smo po grajskih sobanah, kjer lahko še danes vidiš, kako so izgledale dvorane, kuhinja pa tudi stranišče.

Iskanje zaklada poteka med mnogimi razstavami. Najbolj navdušeni smo bili nad tisto s starimi igračami.

Praznik kozjanskega jabolka in nočna pustolovščina

Po raziskovanju gradu smo se odpravili na nepozabno potovanje po gozdni učni poti do kraja Podsreda, kjer je potekal tradicionalni praznik jabolka. Na sejmu domačih izdelkov smo poskusili lokalne dobrote in se priključili pestremu dogajanju. Privoščili smo si kosilo, nabrali nekaj domačih izdelkov za domov in uživali v pevskih nastopih lokalnih talentov.

Pot skozi gozd v obe smeri je bila nekaj posebnega. Pot vodi skozi različne točke, na katerih spoznavaš živali, ki prebivajo v gozdu. Pot mimo čudovitega potočka je minila en dva tri. (Pot sicer traja dobrih 30 minut in je precej strma. Primerna je tudi za majhne otroke, ni pa najlažja, sploh, če bi bili otroci utrujeni.)

Vrnili smo se na grad, kjer nas je čakala večerja v obliki grajskega narezka. A to še ni bilo vse – pred gradom smo zakurili ogenj in pekli sočna jabolka. Noč smo preživeli v popolni temi, obkroženi z gozdovi in zvezdami na nebu, kar je bilo prav posebno doživetje. Kot gostje apartmaja v gradu, smo grad lahko doživeli tudi, ko zapre vrata za obiskovalce. To je izkušnja, ki jo priporočamo vsem.

Drugi dan: Kozjansko v vsej svoji lepoti

Naslednje jutro nas je v jedilnici pričakala piknik košara s zajtrkom, ki smo si ga dan prej izbrali sami. Zajtrkovali smo na prečudovitem grajskem dvorišču, kjer je bilo okolje prav idilično. Jedli smo mesni sendvič, slane namaze, sladke namaze in ovsene kosmiče. In se spet sladkali z odličnim jabolčnim sokom.

Po zajtrku smo se podali do Rubinovega hlevčka, kjer smo Kozjansko raziskovali s sprehodom in jahanjem ponijev. Ta izkušnja je bila edinstvena in nepozabna za otroke ter tudi za naju s partnerjem. Ježo s poniji si rezervirate vnaprej TUKAJ.

Za piko na i smo obiskali še krožišče s steklenim zmajem v Kozjem. Po vseh dogodivščinah smo se odločili, da zaključimo našo čudovito družinsko avanturo s sladkanjem s torticami v grajski kavarni, ki ponuja neverjeten razgled na okoliške gozdove. To je bilo prav posebno popoldne, ko smo lahko uživali v okusnih sladicah in hkrati občudovali naravo. Otroka sta se igrala na velikem grajskem dvorišču, midva pa sva imela čas za klepet.

“Najboljše počitnice vseh časov!”

Ian je na koncu dneva rekel: “To so najboljše počitnice ever!” In moram priznati, da se z njim popolnoma strinjam. Grad Podsreda in Kozjansko sta nam omogočila čaroben vikend, poln nepozabnih spominov. Komaj čakamo, da se spet vrnemo in odkrijemo nove skrivnosti tega osupljivega kraja.

Več o doživetju, gradu Podreda in rezervacijah si preberite na TEJ STRANI. 

Še več video posnetkov o tem, kako smo se imeli, pa najdeš v highlightu Podsreda na mojem Instagram profilu.

 

PREBERI ŠE: Laško z otroki: V gozd, na bazene in po Zlatolasko!

Poglej tudi

Komentiraj