DRUŽABNE IGRE ZA OTROKE IN STARŠE

Od nekdaj imam rada družabne igre. Ker se rada družim, ker se rada smejim, razmišljam, komuniciram, delim, poslušam, govorim in sploh preživljam sproščen čas v družbi pozitivnih ljudi. Komaj sem čakala, da bo Nina dovolj velika, da se bova lahko igrali kakšno igro, ki ne bo zabavna samo njej, ampak tudi meni. In, JUHU, ta čas je končno prišel! Nič več Frozen spomina!

Sem ena tistih mam, ki bo vedno, ne glede na priložnost, raje kupila družabno igro (ali knjigo), namesto aktualnih modernih igrač. Zakaj?

1. ČAS, KI GA PREŽIVIMO SKUPAJ
Vsak otrok si najbolj želi, da bi preživel čimveč časa s starši. Takšnega sproščenega, ko smo vsi nasmejani in veseli in uživamo v družbi drug drugega. Družabne igre so idealno orodje za to.

2. UČENJE SPRETNOSTI
Otrok se skozi različne igre uči spoznavanja oblik, barv, štetja, črk, uri spomin in usvaja motorične sposobnosti (oko – roka). Uči se tudi strateškega razmišljanja ali pa preprosto pridobiva na splošni razgledanosti.

3. OSEBNE VRLINE
Niti ni potrebno, da so družabne igre preveč akademsko usmerjene, da bi se otrok z igranjem česa učil. Ves čas se uči kako čimbolje komunicirati, sodelovati, deliti, ČAKATI in se prilagajati v družbi. Skozi igre gradi pozitivno samopodobo (tu vskočimo mi, ki poskrbimo, da bo otrok skozi igro dosegel nekaj pozitivnega. To ni nujno zmaga, lahko je samo pohvala, kako nekaj počne najbolje od vseh.)

4. FOKUS
Danes se otroci težko osredotočijo in velikokrat rečemo, da ne morejo obdržati pozornosti. Z družabnimi igrami jo lahko. Kako dolgo ostane otrok osredotočen, je seveda odvisno od kakovosti igre in našega spodbujanja, a je to ena od vrlin, ki mu bo kmalu prišla zelo prav.

5. POMEMBNO ŽIVLJENSKO VODILO
Že pri najbolj enostavnih igrah, se otrok lahko začne zavedati, da se njegova sreča lahko v trenutku obrne. Eno sekundo vodi, že naslednjo pa je lahko zadnji. Družabne igre učijo, da ni treba obupati, da je potrebno vztrajati, in že v naslednjih nekaj potezah nam lahko uspe.

6. SPOŠTOVANJE PRAVIL
Otrok v svojem življenju za optimalen razvoj potrebuje pravila. Pomagajo mu razumeti, se učiti in napredovati. Družabne igre imajo vedno pravila, tako v igri sami, kot v sodelovanju s soigralci. Starši smo tukaj otroku za zgled in od nas se uči primernega družbenega vedenja, ki mu bo pomagalo skozi celo življenje.

Okoli družabnih iger se ponavadi staršem odpreta dve pomembni vprašanji:

Ali naj otroku pustim zmagati? Ne smemo vedno popuščati in dovoliti otroku, da zmaga. Do starosti 6 let vseeno vedno poskrbimo, da otrok med igranjem občuti zadovoljstvo in pustimo, da čimvečkrat doseže občutek zmage. Po 6. letu pa se mora otrok začeti zavedati pravil. Za lažji prestop med skrajnostima, se lahko z otrokom na začetku igre pogovorimo: ”Bi danes igrala po pravilih ali po najinih pravilih?”

Katera je primerna družabna igra za mojega otroka?
(Tabelica vsebuje moje najljubše igre in približno starost, ko se igro lahko začne igrati. Ponavadi na igri piše od katerega leta naprej naj bi bila primerna. Zgornje omejitve ni.).

4 + Spomin, Puzzle, Človek ne jezi se, Krokodilji zdravnik, Črni Peter
5 + Ne zbudi očka, Enka, Moj prvi Activity, Hungry Hippo, Lovljenje ribic
6 + Telefončki, Lov na diamant, Tik tak Boom, Ugani kdo, Kokodajs
7 + Jenga, 4 v vrsto, Twister, Operacija, Osel (s kartami)
8 + Monopoly junior, Activity Junior, Boggle, Cluedo, Pot po Sloveniji, Pot okoli sveta
9 + Catan, Scrabble, Activity, Activity Champion, Remi, Tarok

Naj bodo dolgi jesenski in zimski večeri polni smeha in druženja. Upam, da vas je moj prispevek prepričal v razmislek tudi o letošnjih darilih. Obljubljam vam, da je zabava za mlado in staro neizbežna.

Vse omenjene družabne igre lahko najdete na povezavi: https://www.dexyco.si/druzabne-igre/

Naša zaloga:

 

 

Poglej tudi

1 komentar

  1. Ko mami prepove vse elektronske naprave ... vsem v družini... - Never 2 late 4 u

    […] Menda vsako leto izide na novo okoli 7000 novih družabnih iger. Katere družabne igre lahko igrate z vašim otrokom, glede na starost, pa si lahko preberete v zapisu Anje na njeni strani Maminamaza.si. […]

Komentiraj