ALI LAHKO OTROCI IGRAJO POKEMON GO? VODNIK ZA STARŠE

pokemon-go-1
Aplikacija, ki je zavzela svet.

Zdi se, da se zadnji mesec vse vrti samo okoli aplikacije POKEMON GO. Najhitreje rastoča aplikacija vpliva na celotno družbo in še nikoli v zgodovini aplikacij ni bilo toliko premlevanja o tem kako je lahko ena, na videz popolnoma nedolžna igra, obenem tako dobra in tako slaba, celo nevarna. Medtem, ko se večina zabava ob lovljenju malih prisrčnih likov, so nekateri nepridipravi igrico že izkoristili v slabe namene, prodajalci v oglaševalske namene, zahtevala naj bi tudi že smrtne žrtve.

Številni otroci in najstniki so zavzeli ulice in, prilepljeni na telefone, lovijo Pokemone. Če je vaš otrok že med njimi ali si to zelo želi biti, je prav, da dobro pretehtate razloge za in proti in se z otrokom pred igranjem resno pogovorite. Pomembno je, da vaš otrok ostane varen in se med igranjem zabava.

Razlogi ZA igranje POKEMON GO: 

1. Ker je ZABAVNO

Aplikacija je v resnici zelo zabavna. Otroci iščejo majhne navihane like, ki smo jih starši spoznali že v naši mladosti. Ko jih najdejo, jih ujamejo in sledijo novim navodilom.

2. Otroci se igrajo NA PROSTEM 

Igranje Pokemon GO poteka zunaj. To pomeni, da vaše otroke in najstnike spravi ven iz stanovanja. Torej so na svežem zraku. Je pa res, da so prilepljeni na ekran. Hmm.

3. Igra je BREZPLAČNA

Aplikacijo si otrok lahko naroči brezplačno. Če izklopite In-app nakupe, vas zabavna igra čisto nič ne stane. Če imate neomejen prenos podatkov, seveda.

4. Igrate se lahko SKUPAJ

Malce drugačno druženje, kot ste ga vajeni, a je vseeno druženje. Med sabo lahko tekmujete ali se odpravite na družinski izlet na lovljenje Pokemonov.

5. Aplikacija je lahko POUČNA

Pokemoni se radi zadržujejo na lepih površinah in v bližini spomenikov. Otroci se lahko tako tudi kaj novega naučijo. (Če vsaj malo dvignejo pogled. Če.)

1465576432_742_Pokémon-Go-game-guide-It039s-time-to-catch-them-all
Igrica je zabavna, a zelo zasvojljiva.

Razlogi PROTI igranju POKEMON GO 

1. Aplikacija sledi otroku s pomočjo GPS-a

Za igranje igrice je potrebno vklopiti GPS. Ta je prižgan ves čas igranja in otrokova lokacija je razkrita.

2. Aplikacija za delovanje potrebuje PRENOS PODATKOV 

V kolikor vaš otrok nima neomejene porabe podatkov, lahko pričakujete visoke dodatne stroške.

3. Otrok je med igranjem ZATOPLJEN v igrico, kar moti njegovo ZAZNAVANJE realnega sveta

Motena hoja, tek in vožnja s kolesom lahko vodijo do resnih nesreč. Ker je otrok ”prilepljen” na ekran, ne vidi in slabše sliši kaj se dogaja okoli njega. Steče lahko celo na cesto ali pade v luknjo, ne da bi prej sploh opazil. Opozorite ga na to!

4. Aplikacijo že izkoriščajo, da bi otroke ZVABILI NA ODROČNA MESTA

Aplikacijo lahko uporabi vsakdo in Pokemone nastavi na željeno mesto, da bi privabil zagrete lovce. Na žalost že pričajo o primerih, ko so aplikacijo uporabili zato, da bi otroka zvabili na samo. Pogovorite se s svojim otrokom o tem in mu zabičajte naj se sam ne odpravlja na oddaljene ali sumljive destinacije.

5. Igrica je zelo ZASVOJLJIVA 

Igrica je zelo zelo zasvojljiva in nad vsakim igralcem (tudi odraslim, kaj šele nad otrokom) bi moral stati nadzornik in spremljati znake zasvojljivosti. Zasvojljivost z aplikacijo ni nič manj resna kot zasvojljivost z računalniškimi igrami, hrano, televizijo ali drogo. Prepričajte se, da vam igralec ne uide izpod nadzora. Znaki so: povišana iritacija, možna agresija, mrk pogled, redkobesednost, jok ali histeričen napad, če igrico vzamete. Če opazite katerega od teh znakov, nemudoma izbrišite aplikacijo in se (ko se otrok umiri) resno in obširno pogovorite o tem kar se je zgodilo.

com2Fwp-content2Fuploads2F20162F032Fnexus2cee_PokemonGO2-728x573
GPS igralcu ves čas sledi in ga vabi na različne lokacije.

ZAKLJUČEK

Zdi se, da smo prišli do točke, ko se ne moremo več slepiti, da nismo obsedeni s telefoni in aplikacijami. Prišli smo do točke, ko moramo to dejstvo sprejeti. Telefoni in aplikacije so postali del našega življenja. Seveda lahko popolnoma prepovemo uporabo elektronskih pripomočkov in jih tudi sami ne uporabljamo, ampak moramo paziti, da se nam (kot z ostalimi prepovedanimi stvarmi) to kasneje ne maščuje.

Najboljši recept je zdrava meja. Na splošno in pri Pokemon GO. Če si vaš otrok želi tega bolj kot vsega na svetu, določite nek kratek čas, ko igrico lahko igra. V času igranja poskrbite za varnost in ob prvih znakih obsedenosti ali nevarnosti igro vzemite. Pogovarjajte se s svojim otrokom, seznanite ga z nevarnostmi in konceptom vodljivosti in nadzora, ki ga takšne aplikacije prinašajo. Poudarjajte pomembnost bližine, osebnega stika in zaupanja. Glejte se v oči, primite se za roke in objemite se. Ločite med pravim in virtualnim svetom. Poskrbite, da se nihče v družini ne obnaša odklonilno do enega ali drugega sveta. Ohranjajte družinske vrednote in brez strahu lahko skupaj ujamete tudi kakšnega Pokemona. 

PikachuVictory

Poglej tudi

Komentiraj