17. Teden nosečnosti ali VSAKIČ, KO KIHNEM

Nosečnost je obdobje sprememb. Psihičnih in fizičnih. Čeprav navzven ne opazimo kaj dosti več kot večajoč se trebuh, se v telesu v resnici dogaja 250 na uro. In to od prvega dne naprej. Hormoni, ki naše telo pripravljajo, da bo odličen gostitelj majhnemu razvijajočemu se plodu in bo na koncu pripravljeno tudi za porod,se dela lotijo intenzivno in z vso vestjo. En od omenjenih hormonov je hormon relaksin. Kot že samo ime pove, je to hormon, ki v telesu skrbi za ”relaksacijo”. Na žalost pa ne možganov, ampak naših sklepov, vezi in mišic. Potreben je za to, da so ob porodu vezi in sklepi dovolj prožni, da skoznje pride naš največji zaklad.

Zaradi njega je v že v času nosečnosti potrebno paziti, da ne delamo sunkovitih gibov ali se prekomerno raztegujemo, takoj po porodu pa potrebuje kar nekaj časa, da telesu spet pusti, da se vrne v predporodno obliko. Največja žrtev nosečnosti in poroda pa so mišice medeničnega dna. To so tiste, ki v resnici, poleg kosti, edine držijo trebušno votlino z vsemi organi in med nosečnostjo tudi posteljico z dojenčkom. Kot da to ne bi bilo dovolj, se morajo med porodom razpreti in pustiti dojenčku, da pride mimo. Od tega kako prožne in okrepljene so pred porodom in od tega koliko jih med samim porodom poškodujemo, je odvisno tudi njihovo stanje po porodu. Zakaj so tako pomembne? Ker so tiste, ki med drugim vplivajo na to, da ko kihnemo, urin ostane v mehurju in nam ne uide na hlačke.

V prvi nosečnosti sem srednje pridno delala vaje za mišice medeničnega dna, sem pa z njimi začela kmalu po porodu. V času delanja licence za pilates inštruktorico (od 6.-12. meseca po porodu), sem se s temi tako majhnimi, a tako pomembnimi mišicami še pobližje spoznala. Ko sem se izobraževala za nosečniško in poporodno vadbo, pa so to sploh postale ključne mišice, ki jih na mojih vadbah krepimo. Vsakič, brez izjeme. Moje mišice so zaradi dnevnega rednega izvajanja postale zelo močne. Tako zelo, da me na primer menstrualna skodelica žuli. Z rednimi in pravilnimi vajami sem pomagala marsikateri mladi mamici, da je spet brez strahu lahko kihnila ali se glasno zasmejala.  

Ko sem zanosila v drugo in imela že večkrat opisane težave tako s splavi kot s počutjem, sem z izvajanjem vadb morala prenehati. Veliko hitreje, kot sem pričakovala, že v 17. tednu, se mi je začelo dogajati, da mi je med kihanjem ušlo. Da bi upoštevala svoj lasten nasvet, da preden kihnem, zadržim mišice, je skoraj nemogoče, ker medtem, ko vem, da bom kihnila in medtem, ko kiham, ni dosti časa. (Mimogrede: Ali je še katera opazila, da v nosečnosti čisto drugače kihamo?! Veliko bolj na glas in zoprno?) Na sploh pa me vedno večkrat tišči lulat in veliko težje zdržim pot do stranišča.

Takoj sem spet začela z vajami in mi zelo pomagajo, ampak vseeno sem se odločila, da o tejle temi napišem še čisto osebno izkušnjo, saj se s pojavom lahke inkontinence srečujem skoraj dnevno. Ne samo jaz, tudi moje mamice po porodu, nosečnice, prijateljice, upokojenke, ki hodijo k meni na vadbo in nasploh en kup žensk. Pa si to tako težko med sabo povemo. In tudi, ko o tem pišemo javno in na glas (super so tematiko že opisale Nepopolna mama, Mami na off in Mamin twist), se malo nasmejemo (potiho, da nam ne uide) in gremo naprej. Zakaj?

Zelo zelo sem vesela, da se nam je s to težavno temo javilo podjetje Hartmann, ki se z ambasadorko Ireno Yebuah Tiran že nekaj časa trudi ozaveščati o problemu, ki zadane tako veliko žensk. V svoji trgovini HartmannPlus   ponujajo vrsto izdelkov, ki vam med reševanjem problema lahko pomagajo. In to ni nič sramotnega. Če bi se na glas pogovarjale o tem, kot se o dojenju in masiranju presredka, ki sta približno enako intimna, bi hitro ugotovile, da smo vse na istem.

Micro vložki, ki jih uporabljam v času, ko mi vsakič, ko kihnem, malo uide.

Redno izvajanje vaj in pomoč v obliki vložkov v času, ko mišice šele krepimo, so popolnoma normalne vsakodnevne dejavnosti. Povej naprej <3 

P.S. PAZI, da vaje res izvajaš pravilno! Veliko škodo si namreč delajo ženske, ki vaje delajo redno, ampak narobe :/ Poglej kako vaje izvajati pravilno: https://maminamaza.si/plesni-pilates-za-nosecko-keglove-vaje-ali-vaje-medenicnega-dna/ 
Predlagam ti, da se naročiš na vsaj en obisk pri fizioterapevtki (prosi svojo ginekologinjo ali osebno zdravnico za napotnico). Super je tudi pilates vadba, če se mišicam medeničnega dna posvetijo posebej (vsaj 10 minut treninga na uro).

 

Poglej tudi

Komentiraj