10 otroških knjig o sprejemanju in drugačnosti

Pravljice imajo že od najzgodnejšega otroštva velik vpliv na razvoj čustev, moralnega čuta in osebnosti. Skozi pravljice lahko otroka učimo o vrednotah in načelih, otrok pa bo  njihov pomen ponotranjil brez pretiranega truda.

Danes lahko najdemo veliko pravljic, ki govorijo o pomenu sprejemanja drugačnosti. Z Nino (in Ianom) jih radi prebiramo in se ob njih pogovarjamo o drugačnosti in zakaj ni z njo nič narobe. Naše najljubše so:

 1. Neli Kodrič Filipić: ALI TE LAHKO OBJAMEM MOČNO? (Mladinska knjiga)
  V mesto, kjer živijo povsem običajni ljudje, pride nenanavaden mož, ki takoj vzbudi pozornost pri majhnih in velikih meščanih. Zaradi njegove drugačnosti se spravijo nanj in se mu posmehujejo. Dokler eden od otrok ne naredi nekaj nepredvidenega, nekaj čudovitega, kar za vedno spremeni mesto in vse, ki živijo v njem.
 2. Ida Mlakar: O KRAVI, KI JE LAJALA V LUNO (Založba Miš) 
  Krava Mrvica je drugačna. Stara je in zdi se ji, da na kmetiji ni več mesta zanjo. Poda se na dogodivščino s kolesom, skozi katero bralcem razkrije, da je v življenju starejših še vedno mnogo energije, kreativnosti in veselja do življenja. Čeprav na prvi pogled morda izgleda, da je malo “trčena”, je krava Mrvica vse prej kot to, trudi se le najti svoje mesto pod soncem.
 3. Peter Svetina: MROŽEK, MROŽEK (Mladinska knjiga)
  Mali mrožek si noče postriči nohtov kot to počnejo vsi ostali mrožki. Zaradi svoje trme mu je težko v šoli, med prijatelji in ko odraste ne more dobiti službe. Ves poklapan se odpravi za kruhom, ko naleti na skupino, ki potrebuje točno to, kar je on: mrožka z neostriženimi nohti.
  V drugem delu pravljice dobi mrožek očala. Zelo mu je nerodno, dokler mu prijatelji ne stopijo ob stran.
 4. Tim Warnes: NEVARNO (Založba Alica)
  Mali krtek rad lepi oznake na stvari. Na vse mogoče stvari. Pravzaprav na vse. Nekega dne naleti na nenavadno reč. Bunkasto – grudasto reč z zelo zelo ostrimi zobmi. In jo označi z vse mogočimi oznakami. Med drugim z oznako Nevarno! Ko se reč prebudi in se začne pogovarjati s krtkom, ta ugotovi, da včasih prenagljeno lepi oznake.
 5. Pippa Goodhart: VELIKA KNJIGA MALE NELI (Založba Alica)
  Slonica Neli je brala svojo veliko knjigo in skozi opis: velika ušesa, tanek rep in siva barva, ugotovila, da je miš. Pravljica opisuje malo Neli, ki se skuša glede na oznake prilagoditi skupini, ki ji pripada. A to je vse prej kot lahko. Kaj pa če ona v resnici ni miš?  Zabavna pravljica s pomembnim sporočilom, kako ni treba vedno verjeti vsega, kar preberete v knjigah. Sploh pa ne kupujte knjig brez slik ;).
 6. Amanda Mlakar: TRI MIŠKE (Lepa beseda)
  Tole je Ninina najljubša, povedala jo je tudi v vrtcu za domače branje. Tri miške Pirina, Prosena in Rozina živijo skupaj v hiški na robu gozda. Pirina in Prosena hodita na poje, nabirata hrano in polnita shrambe, Rozina pa poduha vsako rožo na poti in se vsak dan znova izgubi med travami in listjem. Zvečer se vrne domov praznih rok. Pirina in Prosena sta zelo jezni nanjo. Kako bo Rozina preživela zimo? Jezni razmišljata, da hrane ne bosta delili z njo, ki ni ničesar prispevala. Zima pa je dolga, huda in dolgočasna. Miške se komaj prebijajo skoznjo, vse dokler Rozina ne začne pripovedovati o svojih zabavnih dogodivščinah, ki so se ji pripetile med poletjem. Čudovita zgodba o tem, kako lahko vsak prispeva nekaj na svoj način.
 7. Miha Mazzini: ZELENA POŠAST (Mladinska knjiga)
  Deklico Lucijo po tem, ko je bila v šoli pohvaljena sošolka,napade huda pošast – zavist. Slabo ji je in ne počuti se dobro. Zelena pošast napade tudi ostale člane družine in kar nekaj časa in volje preteče preden se je rešijo. Poučna zgodba za male in velike, ki se s pošastjo hote ali nehote srečujejo.
 8. Peter Carnavas: OTROKA, KI STA IMELA RADA KNJIGE (Mladinska knjiga)
  Anže in Lučka imata rada knjige. Doma nimajo veliko, a knjig imajo na stotine. Potem pa morajo nekega dne vse knjige od hiše, in Anže in Lučka občutita veliko praznino. Odkrijeta, da knjige pogrešata bolj, kot sta si kadarkoli predstavljala. Topla in ganljiva pripoved o knjigah in tem, kaj nam dajejo in kako zelo nas zbližujejo.
 9. Izjemne zgodbe: 20 IZJEMNIH PUNC, KI SO SPREMENILE SVET (Založba Učila)
  Čeprav dobro razumem, zakaj so zgodbe o princeskah pomembne za majhno deklico, Nini z največjim veseljem prebiram tudi o puncah, ki so si želele nekaj drugega in so s svojo voljo, trudom in srcem to tudi dosegle. Nekatere težje, druge lažje, a vseeno so nam vsem lahko v vzor. 20 zgodb o izredno nadarjenih, neverjetno trdoživih puncah z velikimi sanjami, ki so spremenile svet in je prav, da o njih beremo in jih spoznamo.
 10. Hans Christian Andersen: GRDI RAČEK
  Klasična pravljica o račku, s katerim smo nekoč čutili vsi. Zbadanje, nesprejemanje, celo trpinčenje, ki ga ubogi mali raček doživlja zaradi svoje drugačnosti, res zlomi srce, a v otroški domišljiji je to pomemben dejavnik ob razsvetljenju tega, kar sledi: raček kljub temu postane čudovit labod. Pravljica je prejela nekaj kritik sodobnih pedagogov, a kot je bolj natančno razložil Jorge Bucay v svoji knjigi Najlepše pravljice, da se bolje spoznamo, so kritike povsem neutemeljene, saj ne upoštevajo pomembnih vidikov otrokovega osebnostnega razvoja, ki se razlikujejo od vidikov odrasle osebe. Zato le pogumno nazaj tudi h klasičnim pravljicam!

Dodaten izbor:

Ida Mlakar Črnič: TU BLIZU ŽIVI DEKLICA (KUD Sodobnost)

Tu blizu živi deklica, ki je nihče ne pozna. Nihče je ne povabi k sebi. Nima prijateljev. Niti svoje sobe. Želi si enake bližine, kakor ti. Na isto šolo hodi. Blizu tebe sedi. V sosednji klopi. Jo želiš spoznati? V sebi skriva čudežni zaklad … Svojo mavrico. Besedilo Ide Mlakar Črnič je kratko, vendar ima rušilno moč. Seže globoko ter podira zidove predsodkov in sovraštva.

Andreja Peklar: FERDO, VELIKI PTIČ (KUD Sodobnost) 

Ferdo je ptič. Velikanski ptič. Prevelik za okolje, v katerem živi. Toda Ferdo svoje drugačnosti sploh ne opazi, še več, s pridom jo uporabi, da z njo pomaga manjšim od sebe. Ometa dimnike, nadomešča žerjave, trdo dela, in ko postane žejen, popije jezero … Toda ko ostanejo brez vode, vsi kaj hitro pozabijo na dobra dela nenavadne črne ptice in Ferdo postane prav tisto, na kar dotlej še nikoli ni pomislil – drugačen, izobčen in osamljen.

Preberi še: 5 super slikanic za 2-4 leta

Poglej tudi

Komentiraj