RECEPTI, USTVARJALNI KOTIČEK

Pustni krofi iz pečice (veganski)

Krofikolaž

Jupiii, kmalu bo pust! In krofi na vsakem koraku! Receptov za slastne krofke je na internetu na tone, in v naslednjih dneh bomo krofke lahko v vsaki trgovini kupili za super ugodno ceno. Vendar pa nas je veliko takih, ki moramo paziti, kaj jemo, ali pa smo se odločili, da nekaterih stvari iz zdravstvenih ali drugačnih razlogov ne bomo jedli. Za vse take sem pripravila recept za pustne krofe pečene v pečici. Krofki so primerni tudi za vegane in seveda tiste z laktozno intoleranco. Recept za malce bolj zdravo različico krofov načrtujem že nekaj tednov, prejšnji teden pa me je kot nalašč kontaktirala še simpatična Sara, ki vodi trgovinico Zdrav obrok in namignila, da bodo v kratkem razširili ponudbo zdravih živil namenjenih ljudem s posebnimi prehranskenimi potrebami (vegansko, brez glutena, brez laktoze,…) ter mi poslala nekaj sestavin, ki sem jih uporabila v tem receptu. Hvala Zdrav obrok!

Potrebujemo (za približno 12 krofov):

01-IMG 3939

Malo mleka segrejemo (ne preveč, mleko mora biti mlačno) in vanj nadrobimo sveži kvas. Dobro premešamo, dodamo še žličko kokosovega sladkorja in pustimo nekaj minut, da kvasovke začnejo delovati.

V veliki skledi dobro premešamo moko, sol in pecilni prašek. Jaz sem dodala še žličko cimeta. Na sredini naredimo luknjo in vanjo vlijmo mleko s kvasom. Skledo pokrijemo in pustimo nekaj minut, da se kvas ponovno malo dvigne.

Krofikvas

Nato dodamo še vse ostale sestavine (sladkor, kokosovo olje (olje mora biti tekoče ali mehko), preostanek mleka) in vse skupaj zamesimo v prožno testo. Testo na toplem pustimo vzhajati približno eno uro (najbolje zraven radiatorja).

Krofitesto

Vzhajano testo razvaljamo na približno 7 mm in z modelčkom izrežemo kroge. Jaz okroglega modelčka nisem imela, zato sem uporabila kar pokrov od kozarca v katerem hranim moko. 🙂 Izrezala sem sodo število krogov in jih nekaj položila na pekač (pekač mora biti obložen s peki papirjem). Na krogce sem dodala žličko marmelade ter jih pokrila s preostalimi krogci. Ob straneh sem testo s prsti malce stisnila in nato krofke dala v pečico segreto na 180°C za približno 15 minut.

Krofi1

Priznam, da me je malce skrbelo, kako bo vse skupaj izpadlo. Potihem sem pričakovala, da bojo krofki vse prej kot okrogli, da bo testo v pečici naraslo popolnoma neenakomerno in da bomo v najboljšem primeru pojedli neke čudne gruče testa z marmelado. Medtem, ko so se krofki pekli, sem ves čas kukala v pečico in bila iz minute v minuto bolj navdušena, ko sem videla, da v pečici nastaja nekaj zelo zelo podobnega krofom! 🙂 Tistim čisto tapravim! 🙂

Krofipečeni

Krofke sem vzela iz pečice, počakala nekaj minut iiiiiiin… trenutek resnice… prvi ugriz… mjam! Pričakovala sem, da bojo krofki zelo ”kruhasti” pa me je presentila mehkost in prijetna sladkoba. Drugi ugriz… aaauuu, marmelada je še vroča! Ja, treba ja počakati več kot le nekaj minut. 🙂 Nestrpno sem počakala še malce dlje in še enkrat poskusila. Mjam. Zelo zelo sem vesela, da so krofi uspeli in so po okusu podobni klasičnim ocvrtim krofom, saj tega res nisem niti pričakovala. Seveda so malce manj mastni in morda tudi malce manj sladki (to se sicer lahko popravi), ampak meni so bili resnično všeč in letos ne bom pogrešala tapravih. Svoje sem posula z malce sladkorja v prahu, naslednjo rundo, prihodnji teden, pa bom namesto sladkorja uporabila temno čokolado in kokosovo moko.

14-IMG 3966

Razmišljam tudi, kako bi krofki nastali, če bi uporabila drugačno metodo in ne bi izrezovala krogcev, ampak bi preprosto naredila kupčke v obliki krofkov in jih že pečene nadevala z marmelado. Izkušnje?

Share on Facebook678Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Komentarji

  1. Pozdravljeni.
    Hvala za recept, jih delam ravnokar. Sem poskusila za začetek le s polovičnimi sestavinami. Na oko je bilo moje testo kar precej mastno pa ne vem, če se nisem kje uštela. Počakam, da pridejo ven iz pečice.

  2. Naredila krofke, vendar sm jih delala v kroglice, zdej jih bom se nadevala z marmelado in pomakala v cokolado in kokos. Smo pa enega ze sprobali in imajo zelo podoben okus klasicnim. Odlično 🙂

  3. Adijana, super!:) Ane, kako so podobni navadnim, mene je kar malo presenetilo. 🙂 Limeta, hmmm, kako je uspelo? Prevec mastno? Ne vem, kje bi slo lahko narobe. Sicer je mascobe malce vec v receptu, ker so krofi naceloma bolj mastna jed, ampak pri telih vseeno nisem imela obcutka, da bo bili zelo mastni. Upam, da so uspeli.

  4. Katarina nekako so užitni, vendar še zdaleč ne kot tvoji 😉 Mogoče je napaka v moki, ker sem imela domačo pa ni tako fino mleta. In kokosovo olje ima izrazit okus po kokosu – mogoče bi moralo biti tisto brez vonja….mogoče je tudi malo bolj mastno. Nimam izkušenj. Bom pa vsekakor ponovila vajo. Pa v pečici jih bom manj pustila, ker sem se bala, da bodo še surovi. 😛

  5. Pozdravljena, tudi jaz sme poskusila tale recept, pa so bolj kot krofi prišli ploščati kruhki. 😉 Imela sem tudi precej bolj mokro testo, čeprav enako količino sestavin. Sem pa imela res polnozrnato pirino, ampak ta je samo še bolj suha, tako da ne vem v čem je bil problem … Sem morda predolgo vzhajala? Kakšni dve uri ves čas na sobni T. Hvala za nasvete. LP.

  6. Zdravo 🙂 Tudi moje testo je bilo precej mokro 🙁 sem delala po polovičnem receptu in se mi zdi, da bi lahko bilo manj olja. Ker valjanje ni bilo smiselno, sem naredila kroglice in nastali so lepi mini pirini kruhki, ki sem jih nafilala z marmelado in bili so slastni 🙂 LP

  7. hmmmmm, ne vem, kaj je šlo narobe pri tistih, ki ste imele preveč mokro testo :/ mogoče bi bilo treba dodati malce več moke? pri peki je hitro česa preveč/premalo, pa se je treba tudi malo po občutku ravnati. Jaz ponavadi vse pečem kar po občutku, tokrat pa sem prvič vse sestavine izmerila, zato da sem lahko napisala točen recept. 🙂 Me veseli, da je nekaterim uspelo. 🙂

  8. Pozdravljeni! A je mogoče katera poskusila z moko brez glutena. No jaz bom, pa bom videla kako bo. Hvala

  9. Oj, moje testo je bilo tudi premastno/premokro in se niti slučajno ni dalo razvaljati z valjarjem (vse prijemalo), zato sem podobno kot druge naredila kroglice in jih spestala.

  10. Joj res ne vem, zakaj je testo premastno za toliko izmed vas. :/ Meni je s točno to količino sestavin prišlo super testo, ki se ga je dalo odlično zvaljati. Pomembno je, da sledite vsem postopom s kvasom in vzhajanjem. Ali pa naslednjič poskusite z malce manj maščobe. Meni so v prvo uspeli odlično, tako da res ne vem kje se je pri nekaterih zalomilo.

    1. Hmm, jaz sem delala točno vse po receptu, do grama in minute natančno (izhajanje). Mogoče si dala, ko si valjala še ful moke zraven? Al pa manj rast. mleka? Al pa manj kokos.olja? 200g je veliko za 500g moke?

  11. Punce, ne vem, kaj naj vam rečem. 🙂 Meni so bili super, zelo zelo podobni krofkom, seveda okus ni identičen hehe, ampak je zelo podoben, moji krofki niso bili niti slučajno kot kruhki ampak kot krofki, po okusu in po teksturi. 🙂 Zelo mi je žal, da je uspelo samo eni izmed vseh, ki ste komentirale. Žal je pri peki tako, da gre hitro kaj narobe. Nisem dala nič več moke, le malo za na valjar seveda. Pomembne so vse sestavine (kakokovst, količina) in natančno sledenje postopku s kvasom in z vzhajanjem in mešanjem sestavin (na začetku se s kvasom zmeša le nekaj žlic mleka, tudi ko v moki naredimo luknjico za mleko in kvas, je treba vse skupaj počasi in postopoma premešati, ne na hitro in ne preveč, najbolje kar s kuhalnico ali pa z nastavkom za gnetenje), sicer se hitro kaj zalomi. Meni je točno po tem receptu in s temi količinami super uspelo, upam, da bo še komu. 🙂

  12. Brez tezav funkcionira, delal z rizevim mlekom in namesto pecilnega uporabil vinski kamen…
    Ko je testo vzhajalo sem ga se enkrat premesil…drugace je res lepljivo, ampak to je vedno tak pri taksnih krhkih testih. Odlicni so!!

  13. Jaz se ti pa res zahvaljujrm za recept. Super so! 🙂
    Je pa res da sem dala malenkost manj mascobe 🙂 Delala sem s polovicno kolicino sestavin in naredila 6 lusnih krofkov v ostanek pa sem zamesala se sojin jogurt in ocvrla pa so bili tudi super 🙂
    Hvalaa res sem vesela 🙂

  14. Jaz sem se tako veselila teh krofov, ker imam rada piro, pa ni bilo iz vsega skupaj nic 🙁
    Ze testo mi ni prav vzhajalo, potem pa je bilo zelo mokro in sem morala pri valjanju dodati kar precej moke.
    Krofe sem v pecici pustila malo vec casa kot pise v receptu, pa se je se vedno zdelo, kot da so na sredini, okoli marmelade, surovi. Tri sva z mozem za pokusino pojedla, ostalo pa je na zalost romalo v smeti 🙁
    Bom ob priliki se enkrat preizkusila recept, ker naceloma raje uporabljam pecico kot pa cvrem.

  15. Sem se jih tudi jaz lotila,že pred dobrim tednom, so bili precej podobni pravim krofom. Tudi moje testo je bilo zelo mastno in se ne bi dalo valjati, zato sem ga kar razvlekla na roke. Prav je prišla silikonska podlaga. Rezala sem s kozarcem. Sem pa verjetno malo pretankega naredila, ker je bila prva runda bolj ploščata. Uporabila sem polnozrnato pirino moko in riževo mleko. Naslednjič bom dodala več marmelade, ker tokrat me je skrbelo, da bo tekla ven, pa sta se plasti lepo sprijeli… Sicer sama ne pričakujem popolne oblike krofov, ker meni se v pečici vse stvari spodaj sploščijo 😉 Se bom pa vseeno bolj potrudila, da vidim, če bodo po obliki bolj krofasti 😀 Aja, pekla sem jih po navodilih in na koncu niso bili nič posebej mastni.

  16. Sem sprobala tole v torek, sicer samo iz polovice testa, dodala pa sem malo manj mleka (zaradi prejšnjih komentarjev o mokroti testa). Dobila sem pa napol kruhke, ki so pač bili polnjeni z marmelado. Ampak je bilo testo po okusu odlično, tako da ni nobenega motilo to, da so stvaritve bolj podobne kruhu, kot pa krofom. 🙂

  17. Hey. Zanima ma če je katera probala z brezglutensko sli pa koruzno moko in kako ji je uspelo?? 🙂 hvala

  18. Živijo, krofi so okusni in tudi zgledajo vredu (skoraj kot originalni krofi ko jih na koncu posipaš s sladkorjem v prahu). Vendar pa je tudi meni pri enaki količini enakih sestavin testo bilo dosti preveč mokro, tako da sem mogla po vzhajanju vmešat še vsaj 100 ali 200 g moke zraven. Po naknadno dodani moki je bilo testo zelo fajn lahko in fajn za oblikovanje. Naslednjič bom verjetno dodala manj rastl. mleka (samo cca 200 ml) in maščobe (samo cca 100-150g). Sicer pa hvala za recept, vsem so bili dobri krofi! Nekatere so spominjali (verjetno zaradi dodanega cimeta) na medenjake. 🙂
    Lep pozdrav, Anca

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja