RECEPTI

PREPROSTE (ZARES DOBRE) SADNE LUČKE (DIY)

Luuuuuučkeeeeeeee 🙂 = verjetno eden izmed boljših izumov človeštva nasploh. 🙂 Otroci jih obožujejo, odrasli tudi… skratka, lučke so zakon! Še posebej take, ki jih lahko naredimo hitro in enostavno doma in si jih privoščimo brez slabe vesti, saj so veliko bolj zdrave od tistih, ki jih kupimo v trgovini. Dobra stran doma narejenih lučk je pa tudi ta, da jih lahko IMG_0387popolnoma prilagodimo svojemu okusu, vanje dodamo katerokoli sadje želimo, se igramo z okusi in si ustvarimo svojo popolno lučko. 🙂 Po pravici povedano, nikoli nisem bila fanica sadnih sladoledov (še posebej ne doma narajenih), ampak sem vseeno imela še zmeraj močno željo, da bi sladoled lahko delala kar sama doma! 😀 In sem brskala in brskala po internetu, da bi našla naaajboljši recept za lučke, da ne bi spet izpadle vodene, brez okusa in brezvezne. 🙂 In kaj kmalu sem ugotovila, da je na internetu toooliko receptov, prirejenih tisoč in enemu okosu, da tistega ˝najboljšega˝ pač ne bom našla. Zato sem vzela videne recepte za inspiracijo in naredila tri vrste lučk po mojem okusu – okusne, osvežilne in malce posebne. 🙂 Uživajte! 🙂 In ne pozabite v pripravo lučk vključiti tudi vaših mazic! Otroci lahko izberejo, katero sadje bi želeli v lučkah, ga pomagajo umiti, narezati, dati v modelčke in nato se učijo potrpežljivosti, ko je treba čakati, da lučke zamrznejo. 🙂

Tole je nastalo:


1. BOROVNIČEVE LUČKE Z LIMETO – BOROVMETKE 🙂

Potrebujemo:

  • BOROVNICE (za dve večji lučki sem porabila približno 80g)
  • SOK 1 LIMETE
  • PO ŽELJI: SLADILO (SLADKOR, MED, SIRUP,…)

IMG_5696

Najprej povem to, ker utegne koga zanimati: modelčke za lučke se kupi v vseh večjih živilskih trgovinah in trgovinah z raznimi drobnarijami (npr. Tedi, Kik, itd.). Modelčki so zelo poceni (1-3€). Jaz imam doma dvoje različne modelčke; ene okroglo-spiralaste in ene bolj oglate in so mi ˝ta oglate˝ lučke estetsko veliko bolj všeč, okrogle so pa večje. 😀 Ah, pa saj oblika (in velikost) ni važna. 🙂

Borovnice, sok limete in sladilo* damo v večjo skledo in z vilico vse skupaj zmešamo in borovnice malce pretlačimo, tako da spustijo svoj sok. Če je zmes preveč gosta, dodamo malce vode (jaz sem dodala približno 1 dcl vode). Nato zmes vlijemo v modelčke in počakamo nekaj ur, da zadeva zamrzne. 🙂

BeFunky Collage2

*Glede sladila pa takole… jaz sem dodala 1 žlico agavinega sirupa in mi je bila sladkost zmesi všeč – malce kisla zaradi limete in dovolj sladka zaradi borovnic in sirupa. Predlagam, da na začetku dodate le kakšno žličko vašega sladila, zmes poskusite in šele nato po potrebi dodatno sladkate. Na internetu sem videla cel kup receptov, ki vsebujejo veliko preveč sladkorja in so potem ljudje razočarani nad preveliko sladkobo lučk. 🙂 Torej, po pameti, hihi. 🙂 

(Tele borovmetke so tako zelo zelo zelo okusne. Priznam, kot velika ljubiteljica mlečnih sladoledov, nisem pričakovala tako dobrega okusa od ene sadne lučke. 🙂 Mjam, mjam in še enkrat, mjam!)


2. BOROVNIČEVE LUČKE Z JOGURTOM – JOGURNIČKE 🙂

Ker mi je ostalo še malce zmesi od zgornjih lučk, borovmetk, sem se odločila, da poskusim narediti še jogurtove lučke. 

POTREBUJEMO:

  • (kakršenkoli) jogurt
  • zmes iz borovnic in limetinega soka (glej zgoraj)

BeFunky Collage1Najprej v modelček vlijemo malce jogurta (jaz sem uporabila navadni jogurt in ga malce sladkala), nato borovničevo zmes in nato še malo jogurta. Vse skupaj lahko malce premešamo ali pa pustimo tako, kot je, da bomo dobili čudovite večplastne lučke. Iiiiiin spet čakamo, da zadeva zamrzne. 🙂


3. SADNE LUČKE Z LIMONADO – LIMONADKE 🙂

Potrebujemo:

  • SADJE po izbiri (borovnice, jagode, višnje, češnje, breskve,…)
  • LIMONE (ali limete)
  • PO ŽELJI: SLADILO (SLADKOR, MED, SIRUP,…)

BeFunky Collage5Sadje narežemo, z njim do vrha napolnimo modelčke, čez pa (tudi do vrha) prelijemo limonado. S sladkanjem je pa spet tako, kot pri ostalih receptih – sladkajte po občutku in okusu. Jaz sem želela, da bojo lučke sladke, zato sem že čez sadje posula eno žličko sladkorja, sladkala pa sem tudi limonado, vendar ne preveč, da lučke niso izgubile svoje svežine in osvežilne kislosti, ki jo da limona (pri tem je treba paziti, da sladkor v limonadi popolnoma raztopite, preden jo zlijete v modelčke, saj se bo sicer ves sladkor nakopičil le na vrhu lučke). 

Share on Facebook127Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Poglej tudi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja