PRIPRAVA NA POROD
- psihično - fizično - partnerstvo
SLOVENSKE PORODNIŠNICE

Posebna moč preplavi žensko, ko rojeva. Ne prosi zanjo, a jo ta preprosto prevzame. Nakopiči se v njej, kot oblaki na obzorju, in se sprosti, nesoč otroka s seboj.

(Sheryl Feldman)

PORODNIŠNICE
  Ljubljana Postojna Kranj Jesenice
Šola za starše Nebvezna Neobvezno Neobvezno Neobvezno
Plačilo - partner 20€ 17€ 20€ Brezplačno
Porod   Babiška hiša!   Doula!
  • Leže
DA DA DA DA
  • Sede
DA DA DA Polsede
  • Kleče
DA DA DA DA
  • V vodi
NE DA NE NE
  • Na pručki
DA NE DA DA
Obiski 15.00-18.00Mož in otroci 14.00-15.30 Mož in otroci 15.00-17.00Zdravi obiskovalci 15.00-18.00Zdrav obiskovalec
Po porodu 3 dni, CR 4 dni 4 dni, CR 6 dni 3 dni, CR 5 dni 3 dni, CR 4 dni
Kontakt 01 522 60 85 05 700 07 20 04 208 28 00 04 586 83 21
Ogled NI ogledov Ogledi in pogovori so možni – po dogovoru Ogledi in pogovori so možni– po dogovoru  Vsak prvi ponedeljek in četrtek v mesecu ob 11h + porodni načrt,vsak torek Epiduralna
   
SEZNAM ZA V PORODNIŠNICO
Torba za v porodnišnico. To je eno izmed najlepših nosečniških opravil. Seznam potrebščin, ki jih spravljaš v novo, lično, posebno torbico, ki te bo na novem poglavju življenja še velikokrat spremljala in te marsikdaj rešila iz materinske zagate. Torba za v porodnišnico ni navadna torba, je TISTA torba, predvsem, ker se v njej že skrivajo znaki najtežjega in obenem najlepšega obdobja v tvojem življenju.
Seznam je nastal v moji prvi nosečnosti in se je do sedanje malo posodobil, a jaz še vedno prisegam na praktičnost in najnujnejše potrebščine. Svoje spalne srajce na primer nisem imela, saj ti v porodnišnici njihove redno perejo in ti dvakrat dnevno prinesejo svežo. Kaj bi lahko lepšega.
NE SKRBI, če ugotoviš, da kaj nujno potrebuješ, pa tega nimaš. Vsak dan je čas za obiske in partner ti naknadno lahko prinese karkoli.


Za mamico:
materinsko knjižico
napotnico ginekologa
Potrdilo o očetovstvu (če nista poročena)
mobilni telefon in polnilec
zobno krtačko in zobno pasto
glavnik/krtača
vazelin za ustnice
En avelika brisača za tuširanje
Bepanthen (roza)
nederček za dojenje
blazinice za dojenje
copate – natikače (če vzamete svoje copate potem naj imajo debel podplat)
vložke Vir 80 – VELIKO!!!
knjige/revije
nogavice oz. pajkice
Vodo! Vsaj 2l, kasneje pa partner prinese več.
Prigrizke za med porodnišničnimi obroki oz. za po porodu


Za dojenčka:
Za dojenčka sicer vse dobiš v porodnišnici, a priporočam, da imaš s seboj:
Rokavičke (da se ne opraska)
Dudo (v porodnišnici ti jo sicer dajo, a take ne prodajajo nikjer in imaš lahko v primeru, da jo kasneje izgubiš, velike težave)


Prinese partner naslednji dan, če je potrebno:
Cicatridina sprej in obroček za sedenje
voda, piškoti oz. prigrizki
nastavek za dojenje (za bradavice) – kupite ga lahko tudi v porodnišnicah
Karkoli si zaželiš


Torba za odhod domov
Poleg torbe za v porodnišnico vnaprej pripravi tudi Torbo za odhod domov. Tudi to pripravi ti, ker točno veš kaj bi rada za odhod domov oblekla ti in tvoj dojenček.

Za novorojenčka in njegov odhod domov potrebujete:
– 1 plenica
– 1 x povijalna plenica (ni nujno, je pa bolj kompaktno :))
– 1 x žabice oz hlačke s stopalci
– 1x bodi z dolgimi rokavi številka 52/56
– 1 x pajacek za čez (ta lep kompletek)
– 1 x nogavičke/copatki
– 1 x kapica (navadna, mehka)
– pozimi: 1x kombinezonček in 1x topla odejica za v avtosedež
– 1 x lupinica


Za svoj odhod domov potrebuješ:
1. Spodnje perilo
2. Nogavice
3. Obleke za odhod domov
4. Čevlje

Ne računaj na obleke v katerih si v porodnišnico prišla, saj te partner po tem, ko se ti preoblečeš v porodno haljo, odnese.
Tako, draga bodoča mamica, pripravljena si! Ne skrbi, če kaj pozabiš, vse lahko kupiš kasneje oz. ti prinese partner. Dobrodošla med vsemi nami, ki v istem trenutku kljukamo tale seznam in z vso ljubeznijo pripravljamo svojo porodniško torbo. Zmogla boš! Nisi sama! S tabo je na milijone žensk, ki se počutimo popolnoma enako vznemirjene! Srečno pot! <3

 

 

SEZNAM ZA NOVOROJENČKA

2 spalna pajacka;
2 para nogavičk in/ali copatkov;
2 pralna slinčka;
2 jopici;
2 kapici
1 podložen pajacek ali vreča za pozno jesen ali zimo.

SPANJE

2 rjuhici, posteljnina (samo spalna vreča, ki mora biti novorjenčku prav in se mora zapenjati tik pod pazduhami)
2 vodoodporna vložka za jogi (Racman);

NEGA

2 frotirasti brisači (lahko s kapuco);
20 tetra plenic iz blaga,
trdo otroško milo,
mandljevo olje ali nekaj podobnega za temenca,
sterilna vata,
škarjice ali kleščice za nohte (lahko uporabite svoje!),
krtača ali glavnik,
aspirator za čiščenje zamašenega noska,
termometer,
fiziološka tekočina (v majhni stekleničkah),
Calpol sirup ali svečke paracetamola za zniževanje povišane telesne temperature (dobite recept na prvem obisku pri pediatru)

NEGA RITKE

Brisačke za previjanje To To oz. lahko iz blaga, vlažilni… po želji.
plenice (za prve dni priporočam uporabo takšnih kot so jih imeli v porodnišnici oz. čimbolj koži prijaznih)
hladilno mazilo, bepanthen
Sudocrem!

HRANJENJE

steklenička in cuclji za novorojenčka
duda, če se zanjo odločite (predlagam, da imate eno s sabo že v porodnišnico, ki jo potem lahko tudi vržete stran, če je dojenček ne bo potreboval)

OPREMA:

Posteljica (zibelke oz. košarice niso potrebne, č eimate veliko željo, pa tudi lahko :))
Previjalna miza (naj ima prostor za odložiti vodo, robčke, umazane pleničke…)
Predalnik, polica ali omara za otrokove stvari
Otroška kad – ravno dno!
Voziček
Lupinica/Sedež za v avto
Bisaga/pestunja
Previjalna torba
Angel care naprava (senzor + zvočnik) ali druga varuška (video, brez senzorja… po želji)

Vse ostale zadeve, kot so gnezdo, ležalniček za prenašanje, mobili, kengurujček ipd. lahko prihranite za čas po 1. mesecu, ko boste videli, če jih zares potrebujete in vam bo sprehod do trgovine tudi že zelo dobro del. 🙂 V komentar lahko zapišete brez česa pa vi niste mogli?

PORODNI NAČRT

O porodnem načrtu se zadnje par let kar veliko govori. To spremljajo razne polemike o tem kako bodo delavci v porodnišnici to sprejeli ali pa celo zamerili vmešavanje v njihovo rutino. V ostalih porodnišnicah po Sloveniji se je kar lepo prijel, v Ljubljanski pa še vedno velja za tabu. Po nepotrebnem vas skrbi. Potrebno je samo razčistiti kaj porodni načrt sploh je.

Porodni načrt ali raje seznam želja spiše bodoča porodnica. Skozi reševanje porodnega načrta se seznani z vsemi možnostmi, ki jih sploh ima. Želje, ki si jih medtem zada, so torej posledica poznavanja svojih možnosti. Odloči se za primerno porodnišnico, primernega spremljevalca, protibolečinsko sredstvo (ali ne), v načrtu izrazi tudi svoje strahove in pričakovanja. Porodni načrt je torej kot neka domača naloga, ki jo nosečnica opravi, da se seznani s potekom poroda in vsemi možnostmi, ki jih medtem ima. Pomaga ji pri pripravi na porod, saj nekako začrta željen potek. Predvsem je načrt namenjen njej sami.

Kaj bo vseboval porodni načrt je stvar posameznice. Kaj točno bo nosečnica vključila na svoj seznam želja, je odvisno samo od nje. Vsaka zase ve česa si želi, česa jo je strah, kaj ji veliko pomeni. Treba pa je upoštevati porodnišnična pravila. Včasih želje izhajajo iz velikega strahu pred nečim nepoznanim, zato je dobro, da se nosečnica med pisanjem seznani z vsemi možnostmi in še posebej razišče tiste, ki ji povzročajo strah. Morda ugotovi, da je nepotreben.

Če boste porodni načrt dejansko v pisni obliki izročile osebju v sprejemni pisarni je zopet vaša odločitev. Lahko ga, ni pa to nujno. V sprejemni pisarni te ponavadi vedno vprašajo po morebitnih željah in ker si načrt spisala, veš česa si želiš, zato lahko to ustno preneseš naprej. Pomembno je, da si vsaj malo pripravljena na njihova vprašanja in veš kaj govorijo, kaj sprašujejo.

Ko bodoča mamica rešuje porodni načrt, pa mora vedno pokriti še opciji b in c. Vedno lahko pride do zapletov, nepredvidljivih dogodkov in možnega neupoštevanja vaših želja. Tudi na to se skozi porodni načrt pravzaprav dobro pripraviš. Da se lahko odločiš za eno opcijo, moraš namreč dobro poznati tudi druge. Pustite si na voljo še opcijo b in c, pripravljeni pa bodite tudi za d in e.

Pomembni sta še dve stvari:

1.) Zaupajte porodnišničnemu osebju. Vaša varnost in varnost vašega otroka so zanje na prvem mestu in naredili bodo vse, da novorojenček na svet priveka cel in zdrav. V primeru zapletov se jim popolnoma prepustite in se ne obremenjujte z načrtom, ki ste si ga zadali.

2.) Prepustite se samemu poteku poroda. Pripravljeni ste, želje ste izrazili, svoje delo kar se tega tiče ste opravili. Osredotočite se nase in na svoje telo, upoštevajte navodila in veselite se, da boste končno spoznali tisto malo bitjece, ki je dobrih devet mesecev raslo v vas. Vse bo v redu.

Priporočena literatura:

Ina May Gaskin: Modrost rojevanja

Dr. Marsden Wagner: Moj porodni načrt

Vzorec porodnega načrta:

http://babybook.si/nosecnost/porod/porodni-nacrt/primer-porodnega-nacrta.html

http://www.mamazofa.org/pogosta-vprasanja-o-nosecnosti-porodu/porodni-nacrt

PORODNE ZGODBE

KREATORKA SVOJEGA PORODA

»Še vsaka je rodila,« je stavek, ki ga izreče skoraj vsaka nosečnica. In drži, tako ali drugače, se otrok rodi, še noben ni ostal v objemu maternice za vedno. Ob tem pa se spozabi vprašat, kako je rodila ta njena znanka, prijateljica, mama, babica. Kako je rojstvo doživel otrok te ženske? Kako je porod doživela…

0 comments

Moja porodna zgodba v ljubljanski porodnišnici

Med nosečnostjo sem ogromno prebirala vso možno literaturo, različne porodne zgodbe, se zanimala za naravni porod in si pogledala vzorce porodnih načrtov. Pila sem čaj iz malinovih listov in si z ognjičevim mazilom masirala presredek. Torbo za v porodnišnico sem pripravila že mesec pred rokom, prav tako torbo s skrbno zlikanimi oblekicami za dojenčka. Želela…

0 comments

Porod doma, ena najlepših izkušenj

Že nekaj časa se pripravljam, da napišem svojo izkušnjo tretjega poroda. Prva dva sta se zgodila v porodnišnici (izkušnja prvega ni nič kaj lepa in zelo hvaležna sem, da se je dobro končala), ker pravzaprav nisem mislila, da imam še kakšno drugo možnost in če sem iskrena, takrat s tisto zavestjo niti ne bi izbrala…

0 comments

O moji izbiri kraja rojstva

Takoj, ko sem zanosila, sem verjela, da bom tudi tokrat rodila v porodnišnici. Dvakrat sem že in obakrat sem imela (vsaj mislila sem) naravna poroda, dobri izkušnji, hitra poroda in zakaj bi rodila kje drugje. Bila sem celo proti porodu doma, za katerega se je takrat odločila moja sestra. Zdelo se mi je preveč tvegano.…

0 comments

Občutki med porodom so stvar interpretacije

Sledeče besedilo namenjam vsem, ki se radi vračajo nazaj k naravi. Že kot najstnica sem vedela, da si želim drugačno porodno izkušnjo, kot jo ima večina žensk v mojem okolju, ki že desetletja rojevajo na način, ki je v nasprotju z zakoni narave ter mnogimi fiziološkimi in fizikalnimi zakoni. Porod, ki je v preteklosti pripadal…

0 comments

Mamica malega Kaleia <3

Moja zgodba… V srednji šoli sem slišala za žensko,ki je rodila v gozdu s pomočjo takrat še mlajše punce od mene. Zgodba je bila neverjetna in je v meni vzbudila neverjeten občutek notranje moči in vere, da smo ženske narejene za to! Po neverjetnem naključju sem to žensko pred dvema letoma spoznala v bolnišnici, kjer…

0 comments

Moja izkušnja z doulo <3

Doula? Kdo je to? Kaj dela? Zakaj jo potrebujem? Gre za metanje denarja skozi okno? Nobene ne poznam, ki bi najela doulo, moram biti jaz neka izjema? Vse to so bila vprašanja, ki sem si jih zastavljala, ko sem se odločala ali jo naj najamem ali ne. Izkazalo pa se je, da je bila to…

0 comments